tiistai 13. tammikuuta 2015

Talouspolitiikan arviointineuvoston raportti 2014/Talouspolitiikkaa kevään 2015 uuden hallituksen ohjelmaan

Tässä linkki viiden professorin talouspolitiikka raporttiin:xxxxx http://www.talouspolitiikanarviointineuvosto.fi/images/docs/tpan_raportti_2014.pdf Pahoittelen ettei linkki avaudu tässä, mutta sen voi googlettaa ja avata sitten. ***************

 Esipuhe 
 Talouspolitiikan arviointineuvosto perustettiin tammikuussa 2014 tuottamaan riippumaton arvio talouden tilasta ja harjoitetusta talouspolitiikasta. Valtioneuvoston asetuksen (61/2014) mukaan neuvoston tehtävänä on arvioida 1) talouspolitiikalle asetettujen tavoitteiden tarkoituksenmukaisuutta 2) talouspolitiikalle asetettujen tavoitteiden saavuttamista ja valittujen keinojen tarkoituksenmukaisuutta 3) talouspolitiikan valmistelussa käytettyjen ennuste- ja arviointimenetelmien laatua 4) talouspolitiikan eri osa-alueiden yhteensovittamista ja kytkentöjä yhteiskuntapolitiikan muihin osa-alueisiin 5) talouspolitiikan onnistumista erityisesti taloudellisen kasvun ja vakauden, työllisyyden ja julkisen talouden pitkän ajan kestävyyden kannalta 6) talouspolitiikan instituutioiden ja julkisen talouden rakenteiden tarkoituksenmukaisuutta. Valtioneuvosto nimittää neuvoston jäsenet viiden vuoden toimikaudeksi korkeakoulujen taloustieteellisten yksiköiden ja Suomen Akatemian ehdotuksen perusteella. Neuvoston jäsenet ovat yliopistojen professoreita, jotka osallistuvat neuvoston toimintaan oman toimensa ohella. Neuvostolla on puolipäivätoiminen pääsihteeri. Neuvosto toimii Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen yhteydessä, mutta on siitä riippumaton.

Nyt julkaistava raportti on neuvoston ensimmäinen raportti. Tässä raportissa keskitymme ajankohtaiseen taloustilanteeseen ja aggregaattitason finanssipoliittisiin Talouspolitiikan valmistelusta tehdään huomioita keskittyen verotyöryhmään ja eläkeuudistustyöryhmään. Yksittäisistä politiikkakysymyksistä tässä raportissa analysoidaan yksityiskohtaisemmin eläkeuudistusta koskevaa työmarkkinajärjestöjen ehdotusta sekä kuntatalouden makrotason ohjauksen uudistusta, jotka kumpikin ovat hallituksen rakennepoliittisen ohjelman keskeisiä osia. Moni muu rakennepoliittiseen ohjelmaan kuuluva uudistus joudutaan tässä yhteydessä jättämään käsittelemättä, koska uudistusten yksityiskohdat eivät vielä ole riittävällä tarkkuudella selvillä. Toisaalta esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksesta tehdään yksityiskohtaista analyysiä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa.

Valtioneuvoston päätöksentekoa tukevan selvitys- ja tutkimustoiminnan määrärahoista on varattu 100 000 euroa neuvoston työtä tukevaa tutkimustoimintaa varten. Tämän rahoituksen turvin on käynnistetty kolme tutkimushanketta. Jukka Lassilan, Niku Määttäsen ja Tarmo Valkosen arvio eläkeuudistuksen vaikutuksista sekä Antti Moision selvitys kuntatalouden makro-ohjauksen uudistuksesta julkaistaan tämän raportin yhteydessä. Jarkko Harjun, Tuomas Kososen ja Tuomas Matikan tutkimus veropolitiikan vaikutuksesta työvoiman tarjontaan valmistuu vuonna 2015 ja sitä käsitellään tarkemmin neuvoston seuraavassa raportissa.

Neuvosto on kuullut kokouksissaan useita asiantuntijoita. Haluamme kiittää valtiosihteeri Martti Hetemäkeä valtiovarainministeriöstä, finanssipolitiikan tarkastuksen päällikköä Heidi Silvennoista valtiontalouden tarkastusvirastosta, tutkija Olli Kärkkäistä Eduskunnan tietopalvelusta, tutkimusjohtaja Antti Moisiota Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta, ja tutkimusohjaaja Niku Määttästä sekä tutkimusjohtaja Tarmo Valkosta Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksesta näkemyksiensä jakamisesta neuvoston kanssa.

 Arviointineuvoston raportti perustuu julkisesti saatavilla oleviin lähteisiin, joita ei kuitenkaan kaikilta yksityiskohdiltaan ole julkaistu. Myös julkaistujen laskelmien tulkitseminen on usein haasteellista. Kiitämme Kaarlo Reipasta ja Ismo Riskua Elä- keturvakeskuksesta, Reijo Vannetta TELA:sta, Veli Lainetta Euroopan komissiosta, Benjamin Strandbergia Kuntaliitosta, Mikael Kirkko-Jaakkolaa Veronmaksajain Keskusliitosta sekä Jonna Berghälliä, Tuulia Hakolaa, Marketta Henrikssonia, Mauri Kotamäkeä, Mikko Spolanderia, Arvi Suvantoa, Veliarvo Tammista ja Lauri Taroa valtiovarainministeriöstä lukuisia yksityiskohtia koskeviin kysymyksiin vastaamisesta ja avusta aineistojen hankkimisessa. 5

Raportin tekstin kirjoittamiseen ovat osallistuneet kaikki arviointineuvoston jäsenet. Meille on ollut merkittävää hyötyä keskusteluista ja muiden tutkijoiden kommenteista eri raportin osiin. Kiitokset tästä Mika Malirannalle, Jukka Pirttilälle, Matti Tuomalalle, Juhana Vartiaiselle, Seija Ilmakunnakselle, Jukka Pekkariselle Eugen Koeville, Rauli Sventolle, Seppo Karille, Jari Vaniomäelle, Jarkko Harjulle, Tuomas Matikalle, Tuomas Kososelle ja Vesa-Matti Heikkurille. Haluamme myös kiittää hallintojohtaja Raija-Liisa Aaltoa Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta avusta neuvoston perustamiseen liittyvissä kysymyksissä sekä Maija-Liisa Järviötä, Henri Lassanderia, Anita Niskasta, Annika Nivalaa ja Päivi Tainiota raportin kieli- ja ulkoasuun, julkaisuun sekä arviointineuvoston www-sivuihin liittyvissä kysymyksissä. Vastuun raportin sisällöstä kannamme luonnollisesti kokonaan itse.

 Helsingissä 13.1.2015            HUOMAA, yllä olevasta linkistä pääsee itse raporttiin.
 Roope Uusitalo puheenjohtaja 
Mikko Puhakka varapuheenjohtaja
 Liisa Laakso, Kaisa Kotakorpi, Torben Andersen 
Teemu Lyytikäinen pääsihteeri

Ei kommentteja: