maanantai 27. helmikuuta 2012

Kreikan vakausjärjestelyjen ehdoista

Olen koonnut alle pari muistiinpanoa omilta facebook-sivuiltani hallitusneuvottelujen alkaessa kevään eduskuntavaalien jälkeen. Huomattakoon, että edellinen hallitus oli keväällä 2010 hyväuskoisesti päättänyt puutteellisin ehdoin Kreikan lainottamisesta.

12.5.2011: SDP:n ohjelma muuttaa Suomen ja EU:n linjaa vakausjärjestelyissä

Suomen linja EU:n vakausjärjestelyissä muuttuu SDP:n vaaleissa esittämän ja tiistaina 10.5. täsmentämän linjan mukaisesti. Minulta on nyt kysytty miksi olet ennakoinut kirjoituksisasi tuloksen oikein, vaikka Hesari on päivittäin kirjoittanut toista ja kylvänyt epäluuloa SDP:n esityksiin ja esittäjiin.

Vastaan: "sijoittajavastuu on markkinatalouden yleinen periaate, joka pitää palauttaa EU:n sopimuksiin". Talousasioita tuntevalle periaatteen toteutuminen oli vain ajan kysymys. Linja on nyt muuttunut SDP:n vaatimuksesta Suomessa ja EU:ssa. Tämä on koko EU:n ja kaikkien suomalaisten etu - niidenkin jotka muuta väittävät!


10.5.2011, klo 19.22: SDP:n esitys korjaa EU:n vakausjärjestelmien valuviat

SDP:n esitys 10.05. Kataiselle EU:n pankki-ja rahoituskriisin ratkaisemiseksi on tiukka ja asiallinen. Ehdotus tähtää koko EU:n on ongelman ratkaisemiseen kaikkien jäsenvaltioiden ja siinä ohessa Suomen etujen toteuttamiseen. Yksityinen sijoittaja ei voi vapautua riskinotostaan niin, että valtiot ja veronmaksajat joutuvat maksamaan kulut.

SDP:n anlyysissa on esitetty esillä olleiden EU:n vakausjärjestelmien heikkoudet, joiden vuoksi esillä olleiden järjestelmien avulla ei vaikuteta ongelmien perussyihin. SDP:n vastauksen liitteenä olevassa sijoittajavastuuta koskevassa muistiossa on esitetty korjaukset em. järjestelmiin niin, että vaikutetaan EU:n rahoitus- ja pankkikriisin perusyihin. SDP:n esityksellä estetään uusien kriisien syntyminen kun yksityisten rahoittajien vastuita ja riskien toteutumista ei voida aina uudestaan kattaa valtion ja veronmaksajien varoilla. Edellä sanotun lisäksi on edellytettävä Lissabonin sopimuksen valtioiden talouspolitiikkaa koskevien vaatimusten toteuttamista ja valvontaa.

Ei kommentteja: