tiistai 14. lokakuuta 2008

Espoon pääoman arvo pudonnut kymmeniä miljoonia


Tässä kirjoitukseni HS:n Eva uutisen kommenttina:

Eva kiittelee Espoota

Espoo myi joitakin vuosia sitten omistamansa Espoon Sähkön enemmistöosuuden ilman kilpailuttamista saksalaislle E.ON konsernille. SDP:n valtuustoryhmä halusi ensisijaisesti pitää energiayhtiön kaupungin omistuksessa ja vaati sitten että myyminen tapahtuu kilpailuttamalla eniten tarjoavalle. Kauppasopimus oli kuitenkin niin huonosti tehty, että E.ON teki kauppaehtojen vastaisesti Espoolta piilossa sitovan optiokaupan suomalaisen Fortumin kanssa. Espoo ei rohjennut vaatia korvausta tästä kaupasta.

Toisessa vaiheessa Fortum halusi ostaa Espoon jälellä olevan kolmanneksen vähemmistöosuuden. Tästä Espoon kaupunki sai osaketta kohden yli kaksikertaa enemmän kuin enemmistöosuuden myynnissä. Näin todistettiin ilman kilpailua myydyn kaupan olleen alle puolet markkina-arvosta.

Kolmas näytös: Espoo sijoitti myyntirahat salkunhoitajien kautta markkinoille. Vuodessa rahastojen arvo on pudonnut noin 70 miljoonaa euroa. Tällä summalla voitaisiin rakentaa sairaala tai monta koulua.

Elinkeinoelämän kannattaa kiitellä Espoota sijoittajien tukemisesta. Äänestäjät eivät kiittele, mutta äänestävät oikein jos tietävät tästä.

Ei kommentteja: