maanantai 13. lokakuuta 2008

Maailmantalouden tsunamiin on varauduttava Suomessa


Katso kuntavaaleista jarkkorahkosenvaaliblogi.blogspot.com.

Tässä kommenttini MTV3:n Setä Arkadian blogissa (12.10.2008):

Vielä ei ole tietoa tätä kirjoitettaessa Pariisin hätäkokouksesta. Koko viime kevään täällä mm. nimimerkki demarivetraani kirjoitti moneen kertaan, että Yhdysvaltojen ja sen vaikutuksesta maailman talous romahtaa eikä porvarihallitus näe vaaraa eikä osaa varautua Suomen ulkomaankaupan ja BKT:n putoamiseen eikä tyttömyyden kasvuun ja ostovoiman laskuun.

Tämän vuoden alussa maailman parhaat ja riippumattomat talousasiantuntijat varoittivat mustista pilvistä maailman talouden taivaalla. Ratkaiseva tieto oli Yhdysvaltojen luotovakuusfirmojen täysin vääristä reitingeistä vuoden 2008 alussa. Tuolloin jo mainittiin 700-1000 miljardia euroa tappiona Yhdysvalloissa. Täälläkään ei otettu tietoja vakavasti tuolloin.

Tänään Suomen tilanne on taas paljon pahempi kuin porvarihallitus tietää ja ymmärtää. Ulkomaankauppa putoaa, investoinnit ovat jo syöksylaskussa, työttömyys kasvaa, ihmisten ostovoima putoaa ja vähentää kotimaan kauppaa ja edelleen työllisyys putoaa.

Matti Vanhasen ja Jyrki Kataisen pitää nyt koota parhaat talousasiantuntijat muotoilemaan uutta talouspolitiikkaa. Ensimmäiseksi pitää valtion vuoden 2009 budjetti laatia uudestaan: infrainvestointeja tulee aikaistaa ja julkisia palveluja parantaa ja lisätä henkilöstöä, jotta ostovoiman pudotus lievenee.

Luvatut veronalennukset pitää puolittaa ja käyttää toisen puoliskon varat investointeihin ja julkisten palveluiden tarvitseman henkilöstön lisäämiseen.
Kunnat joutuvat vaikeuksiin viiveellä, muuta jo nyt on lisättävä valtion tukea kunnille ja valmisteltava alkuvuonna 2009 lisäbudjetti kuntien talouden pelastamiseksi.

Porvarihallitusta on varoitettu. Sillä on mahdollisuus ottaa näkymistä vaarin ja aloittaa uusi talouspolitiikka. Toivon, että tämä porvarihallitus on viisaampi kuin Esko Ahon porvarihallitus 1991-1995, joka väärällä toiminnallaan syvensi lamaa. Ruotsi valitsi tuolloin toisen tien ja selvisi maailman vaikutuksista aiemmin ja pienemmin vaurioin kuin Suomi.

SDP:ssä nähdään vaarat selkeämmin. SDP on vaatinut hallitusta korjaamaan talouspolittiikkaa ja panostamaan investointeihin ja kuntien tukemiseen selvästi enemmän kuin Matti Vanhasen hallitus. SDP:n julkisuuteen esittämät korjaukset eivät vielä ole riittävät, mutta välttämätömät tässä maailmantalouden katasrofissa.

Nyt pitää valmistautua myös uuteen halitukseen ja uuden hallitusohjelman tekemiseen. Olen aiemmin kysynyt kumpi ehtii ensin; kokoomus vai Suomen keskusta aitoon yhteistyöhön SDP:n kanssa Suomen pelastamiseksi maailmantalouden tsunamin aiheuttamista vahingoista.

Toivon myös, Setä Arkadia, että käynnistetään talouspolitiikkafoorumi, jossa voime lähemmin keskustella uuden talouspolitiikan toteuttamisesta

Ei kommentteja: