maanantai 13. lokakuuta 2008

Lama syvenee, onneksi sosialidemokratia on ihmisten turvana


Katso kuntavaaleista jarkkorahkosenvaaliblogi.blogspot.com. Tässä blogissa talouspolitiikkaa.

Maailmalla on päätetty vasta maailman finassikriisin hoidosta ja useiden pankkien kansallistamisesta. Tämän on välttämätöntä, jotta syyttömät eivät joudu spekulanttien ahneudesta kärsimään. Tärkeää on käynnistää uusi talouspolitiikka maailman finassijärjestelmän jouduttua suoritustilaan. Laman torjunta on myös välttämätöntä.

Pankit pelastetaan nyt länsimaissa valtion suoralla tuella ja pääomittamalla, jossa osa sijoituksesta voi aikanaan palautua valtiolle. Veronmaksaja maksaa suurten sijoittajien ja spekulanttien aiheuttamat vahingot. Tällä halutaan estää koko maailman finassijärjestelmää kaatumasta. Tästä on varoittanut mm. IMF:n (=kansainvälinen valuuttarahasto) pääjohtaja.

On huomattava, että järjestelmä pelastetaan veronmaksajan rahoilla, vaikka finanssijärjestelmän omistajat ja johtajat ovat viime vuosina saaneet hyödyt ja saalistaneet henkilökohtaisesti kymmenien miljonienkin dollarien vuosituloja. Länsimaiden pankkien kansallistamien (uutisointi välttää sosialisointi sanaa) tapahtuu nyt talouden säätelyn kiihkeiden vastustajien oikeistolaisten ja kokoomuksen aatetovereiden halusta. Periaatteet syödään, kun suuresta rahasta on kysmys.

Sosialidemokraatit näkevät pelastamisen palokuntatehtävänä, jotta syyttömät ihmiset eivät joudu spekulanttien keinotteluista kärsimään. Sosialidemokraatit haluavat myös kestäviä palontorjuntatoimia tulevien palojen ehkäisemiseksi. Tällä tarkoitetaan maailman rahoitusjärjestelmien tekemistä avoimiksi niin, että huonoja tai kelvottomia arvopapereita ei voida kääriä erilaisten uusien "rahoituspakettien" sisään.

Yhdysvaltojen asuntolainapaketit eivät ole ainoita syyllisiä kriisiin. Nyt pitää perata kaikki epäterveet "paketit" ja edellyttää lupaa (lisenssiä) ennen uuden "rahoituskeksinnön" käyttöönottoa.

Taas tuli todistettua, että sosialidemokraattien vaatima terve taloudenpito sekä talousjärjestelmän väärinkäytön estäminen säännöillä ja valvonalla on välttämätöntä. Sosialidemokraatit kannattavat markkinatalousjärjestelmää, mutta eivät kannata kapitalismin voimankäyttöä ihmisten ja yhteiskunnan vahingoksi.

Nyt ollaan vasta pelastamassa pankkeja ja finassijärjestelmää. Yhtä tärkeää olisi käynnistää uusi talouspolitiikka eri maiden talouden tervehdyttämiseksi, investointien käynnistämiseksi, ulkomaankaupan uudelleen vilkastuttamiseksi. Vaarana on, että maailmalla lama syvenee, työttömyys kasvaa ja ihmisten ostovoima supistuu. Siitä on seurauksena eri maiden kotimaan tuotannon supistuminen.

Suomi on suuresti riippuvainen ulkomaankaupasta ja maailman lama puree todella pahasti Suomen kansantalouteen. Nyt on vaadittava Suomen hallituksen toimenpiteitä investointien vauhdittamiseksi, liikenne- ja rakennusinvestointien aikaistamiseksi ja kuntien palvelujen rahoittamisen lisäämiseksi. Työttömyyden lisääntymisen torjuntaan kuuluu kuntien palveluhenkilöstön lisääminen ja samalla työttömien akateemisten ja muiden ammattilaisten työllistäminen.

Pääministeri Matti Vanhanen ja valtiovarainministeri Jyrki Katainen hyssyttelevät eivätkä näe ja tunnusta maailmantalouden tsunamin vyöryvän myös Suomeen. Kansalaisten on herättävä vaatimaan uutta talouspolitiikkaa heti. Aikaa ei ole odottaa kunnallisvaaleja, vaan nimenomaan nyt pitää keskustella myös kuntatalouden kasvavista ongelmista. Me äänestäjät teemme omat johtopäätöksemme

Ei kommentteja: