perjantai 17. lokakuuta 2008

Sosialidemokratiaa halutaan nyt uusliberalismin tilalle


Olen ehdolla espoossa numerolla 593.

Tässä kommenttini Helsingin Sanomien Perässähiihtäjän blogissaan esittämään kysmykseen siitä, onko vasemmistoliitto kannatukseltaan neljäs puolueista. Hämmästelen vastauksessani, miten blogissa vasemmistoliiton edustajat ja muut henkilöt tarkastelevat asiaa irrallaan maailmasta ja taloudesta. Näyttää siltä, että ei ymmärretä uusliberalistisen talousopin kärsineen totaalisen tappion

Tässä kommenttini (17.10.2008):

Vasemmistoliiton kannatusta ja sen sisällä olevien ryhmien toimintaa koskevia kirjoituksia tarkastellessani hämmästyttää niiden irrallisuus todellisuudesta. Ihmettelen, että aihetta voidaan tarkastella noin sisään käpertyen, vaikka samaan aikaan koko maailman talousjärjestelmä horjuu.

Luulisi, että vasemmistoliittolaiset (kuten sosialidemokraatit) vaatisivat sekasorron aiheuttajia tilille, nostaisivat kansanliikkeitä ja lisäisivät jäsenmääriään ja äänimääriään vaaleissa. Miksi on näin, kun arvostelun ja muutosvaatimusten kohde on kaatumassa eikä tilannetta osata hyödyntää?

Hämmästyttävää on, ettei edes nähdä mahdollisuutta voittaa aatteiden välistä taistelua. Onko seuraava tilanneanalyysini väärä?

Maailman finassijärjestelmä on kaatumassa ja olisi jo kaatunut ilman pankkien ja finassilaitosten sosialisointia, jota nyt sanotaan kansallistamiseksi. Ilman valtioiden väliintuloa veronmaksajien panoksien avulla maailman pääomajärjestelmä (=kapitalistinen järjestelmä) olisi kaatunut. Kehitys vastaa melko tarkkaan K. Marxin ennustetta.

Mutta Marx ei osannut edes aavistaa, että hänen arvostelemansa järjestelmän pelastaa ihmiset veropanoksillaan. Ihmiset, joilla ei ole edes merkittäviä pääomia omistuksessaan. Absurdia on, että pelastettavista röykeimmät jo sanovat: "katsokaa, eihän fianssiärjestelmä kaatunutkaan eikä Marxin ennuste siis toteutunutkaan" sivuuttaen valtion pelastuoperaation merkityksen.

Mielenkiintoista on seurata, miten lähitulevaisuudessa aatehistorian ja poliittisten järjestelmien tutkijat ilmiötä tarkastelevat.

Kun vasemmistossa on vieraannuttu reaalitalouden ymmärtämisestä niin kuin edellä viittaan, niin ennustan, että nykymuotoisen vasemmistoliiton kannatus vähenee. Ihmiset liikkuvat sosialidemokraatteihin ja vihreisiin.

Reformistisen sosialidemokratian kannalta tilanne ei ole absurdi, koska se kannattaa markkinatalousjärjestelmää, jota valtio ja valtioiden väliset yhteisöt säätelevät ja kontrolloivat. Maailman finanssijärjestelmän pelastusoperaatio toteutetaan Iso-Britannian suunnitelman mukaan. Olennaista on, että valtio saa pankkien tukien vastikkeeksi niiden osakkeita, eli pankkien päätösvaltaa. Yhdysvaltain roskapankkijärjestelmästä ei siis ollutkaan pelastusrenkaaksi.

(Vanhanen on viitannut Suomen pankkikriisin hoitokokemuksista olleen nyt hyötyä ratkaisua etsittäessä. Lähinnä Suomen roskapankki on ollut varottava esimerkki. Myös Yhdysvallat on nyt asettanut roskapankin ratkaisuna toisarvoiseen asemaan. Muuten nyt on päädytty Norjan 1990-luvun pankkikriisin ratkaisuun, jossa valtio otti tuen ehtona osakeomistusta tuettavasta pankista.)

Vielä ei ole huomattu, että maailman finanssijärjestelmän pelastusoperaation on suunnitellut Iso-Britannia pääministeri Brown, joka on työväenpuolueen puheenjohtaja, reformistinen sosialidemokraatti. Nähtäväksi jää, miten kansainvälinen sosialidemokratia saa tästä uutta uskoa ja voimaa vaikuttaa ihmisten ehdoilla valtioiden ja globalisaation kehitykseen.

Ennustan, että Suomessa analyysini yleistyy ja samalla sosialidemokratian vetovoima kasvaa. Uusia jäseniä ja kannattajia tulee vasemmistoliiton ja vihreiden piiristä. Siitä kummasta siirtyy enemmän riippuu, onko vasemmistoliiton vai vihreiden kannatus suurempi ja sijoitus kolmas vai neljäs Suomen puolueiden kannatusjärjestyksessä.

Ei kommentteja: