maanantai 13. lokakuuta 2008

Hallitus kaatuu ellei se tee uutta talouspolitiikka


Tässä blogissa talouspolitiikkaa.

Alla on kirjotukseni MTV3:n johtavan toimittajan Timo Haapalan, eli nimimerkki Setä Arkadian maailman rahoituskriisiä koskevaan kirjoitukseen. Vaadin uutta talouspolitiikkaa, kuten aiemmin vaadin vastauksena HS:n Perässähiihtäjän blogissa.

Tässä kommenttini:

Setä Arkadia on kirjoittanut ansiokkaan aloitusblogin, jossa on paljon asiaa rivien välissä ja niiden takanakin. Pelkään, että täällä jotkut alkavat moittia Setä Arkadiaa vasemmistolaiseksi tai jopa sosialidemokraatiksi, eli täällä haukkuvien möröksi.

Viisaat kirjallisuuden tutkijat ovat aiemmin osoittaneet Haanpään kirjoituksissa syvällistä marksilaista historianselityksen soveltamista. Viittaako Setä Arkadia tässä Yhdysvaltojen ja muiden kapitalististen maiden hallitusten tekemään pankkien ja muiden rahalaitosten sosialisointiin, eli valtion haltuun ottamiseen? Arvostetut ei-marksilaiset talousteoreetikot ovat osoittaneet, että ilman hallitusten väliin tuloa olisi toteutunut Karl Marxin ennustama koko kapitalsitisen jäsrjestelmän luhistuminen.

Me, jotka emme ole markislaisia voimme sanoa “katsokaa nyt, valtiot pelastivat kapitalistisen järjestelmän ja Marx olikin väärässä”.

No sitten asiaan. Olen omassa blogissani aiemmin arvostellut Kataista ja Vanhasta, kun he pitkään väittivät että kriisi on vain Yhdysvaltain rahoituskriisi ja tuskin ulottuu Eurooppaan eikä ainakaan Suomeen.

Uskon ja toivon, että suomalaiset pankit ja niitä lähellä olevat asiantunijat ovat antaneet oikeaa tietoa eikä Suomen rahamarkkinat sorru. Mutta vaikutukset tulevat voimakkaasti Suomeen ulkomaankaupan, investointien, sitten työllisyyden ja ostovoiman heikkenemisen ja edelleen BKT putoamiseen vuositasolla +1%:iin - ja varjelkoon ettei vaan miinukselle syksyllä 2009.

Viimeistään nyt Kataisen ja Vanhasen sekä koko hallituksen tulisi vakavasti paneutua tilanteeseen ja aloitettaa uusi talouspolitiikka. Tämä tarkoittaa liikenne- ja muiden rakennusprojektien aikaistamista työllisyyden nimessä ja niiden rahoittamista puolittamalla veronalennukset. Ylisuuret veronalennukset saattavat nyt vahvan julkisen talouden heikkouden tilaan ja vähentävät valtion talouspolitiikan vapausasteet nollaan.

Nyt ne rahalaitokset ovat vahvoilla, joilla on vapaita kassoja ostaa omaisuusmassoja alle puoleen hintaan. Samoin ne valtiot ovat vahvoilla joilla on vahvat kassat hoitaa työllisyyttä ja toteuttaa tärkeitä investointeja alle puoleen vuoden 2007 hintatason.

Uutta talouspolitiikkaa tarvitaan. Tätä ei Kataisen ja Vanhasen pidä viivytellä sen johdosta että SDP:n Urpilainen on sitä vaatinut. Kyllä uuden talouspolitiikan vaatiminen on nykyoloissa tervettä ja välttämätöntä talouspolitiikkaa yleisesti SDP:n ulkopuolellakin.

Arvoisat tämän palstan kirjoittajat. Setä Arkadian edellisessä viestiketjussa käynnistämä sisäministerin vaihto ei ole vielä toteutunut. Nyt on ajankohtaista vaatia hallitukselta uutta talouspolitiikkaa ja vuden 2009 budjetin perusteellista uusimista. Jos Vanhanen ja Katainen tässä viivyttelevät joudutaan vaatimaan kokonaan uutta hallitusta ja hallitusohjelmaa.

Annetaan vielä aikaa marraskuu, mutta 6.12. pitää jo olla uutta talouspolitiikkaa näkyvissä.

Talouspolitiikan toteuttaja ja harrastaja 1960-luvulta.
Jarkko Rahkonen

Ei kommentteja: