maanantai 13. lokakuuta 2008

Maailman rahoituskriisissa hallitus ei osaa

29. syyskuuta 2008
Maailman rahoituskriisissä porvarihallitus ei osaa
Katso kuntavaaleista jarkkorahkosenvaaliblogi.blogspot.com
TÄSSÄ BLOGISSA TALOUSPOLITIIKKAA YM

HS kuntavaaliblogissa pyydettiin 23.09. esittämään 3 tärkeää kuntavaaliasiaa.
Alla katkelma Antti Liikkasen kirjoituksesta, joka antoi aiheen jatkaa kommentointia maaimanrahoituskriisin ulottumisesta Suomeenkin. Huomaa, että tuolloin 23. syyskuuta vielä politiikot ja asiantuntijat Suomessa hyssyttelivät ikäänkuin Suomi välttyisi tältä maailman kriisiltä. Kopion nämä jutut tähän blogiin 29.09., jolloin kriisi oli jo tullut Eurooppaan ja Suomeen (Glittner). Yhdysvaltain kapitalistinen järjestelmä on nyt kohtaamassa 1930 lukuakin syvemmän katasrofin edustajahuoneen hylättyä "sosialidemokraattisen" valtion pelastusohjelman.

antti liikkanen kirjoittaa:
23. syyskuuta 2008 kello 10.16
Kunnan kriisikestävyys on ykkönen, noiden kolmen jälkeen tai joukossa.
Sekä ympäristön että talouden suhteen ollaan vahvasti törmäyskurssilla ja katastrofit uhkaavat nyt niin kuntia, maakuntia kuin maitakin.

Suomen ekologinen jalanjälki on EU:n suurimpia; joten vaativuutta riittää.

Kunnissa on kriisi-ryhmät Jokela- ja Estonia-juttujen varalta, mutta maailmantalouden tai -ympäristön mullistukseen ei ole varauduttu 1990-luvun alun tavoin.
Olin kurssilla, jossa lueteltiin uhat. Niistä ylivoimaisesti suurimmat olivat ympäristö- ja energia-syistä 3. ja jo 4:kin maailmansota.

Kunta on peruspalveluyksikkö. Sen pitää kyetä poikkeusoloissa vastaamaan asukkaistaan, koska valtio ei siihen tule ehtimään eikä sillä ole siihen osaamistakaan.

Nyt olisi hyvä edes osan meistä ottaa lusikka kauniiseen käteen ja katsoa, joko tuomiojalaisittain tai edes jollain ismillä, miten toimitaan, jos kauhuskenaarioiden maailma muuttuu todeksi tai edes sinne päin.

Entä jos Helsinki ja Turku hukkuvat tai Sosnovi Borissa järähtää tai Suomen pankit kaatuvat?

Brysselissä 23.9., ulkoasiain-valiokunnan kokouksessa
antti liikkanen

Jarkko Rahkonen kirjoittaa:

23. syyskuuta 2008 kello 12.06
Antti Liikkanen, esität tärkeitä kysymyksiä uhista ja kriiseistä.
Suomen hallitus ei ole mielestäni riittävästi varautunut, varustautunut maailmantalouden ja sen rahoitusjärjestelmän kriisin syvenemiseen.

Maailman valuuttojen arvo ja rahoitusjärjestelmä perustuu luottamukseen yksilöiden, pankkien ja rahoituslaitosten välillä. Yhdysvalloissa pankit eivät enää luota toisiinsa ja niiden väliset luotot eivät toimi. Maailma ei luota Yhdysvaltojen järjestelmään ja rahoituskriisi syvenee.

Globaalissa järjestelmässä todella syvä ja laaja rahoituskriisi on mahdollinen. Samalla taustalla on käynnissä omaisuuksien uusjako suuressa mittakaavassa. Muistamme miten 1990-luvulla Suomen pankkikriisissä omaisuuksia uudelleen jaettiin, mutta nyt mittakaava on miljoonakertainen.

Olen pitkään seurannut julkisten tiedostojen kautta Kiinan valuuttareservien määrän kasvua ja tietoja Kiinan omistuksen lisääntymisestä Yhdysvalloissa. Kun suuri osa varoista on kätketty erilaisten tavalliselta näyttävien rahastojen ja firmojen taseisiin on mahdollista että Kiinan rahamahdilla on jo nyt luultua suurempi mahdollisuus vaikuttaa Kysmys on vain siitä milloin Kiina realisoi optionsa Yhdysvaltojen talouteen. Milloin Kiina käyttää päätösvaltaansa Yhdysvaltojen rahamarkkinoilla ja sitä kautta myös taloudessa.

Yhdysvaltojen oikeistolainen republikaaninen hallitus on jo kuukaudessa sosialisoinut pankkeja tuhannen miljardin dollarin arvosta (laskettuna vastuista ennen arvon alennusta). Yhdysvaltalaisen lähteen mukaan vielä 1000, siis tuhat, pankkia menee siellä nurin.

Tilanne on niin vakava, että todellisuutta ei kukaan uskalla julkisuudessa kaikessa laajudessa kuvata, koska oikeat tiedot vain pahentavat kriisiä luottamuksen heikentyessä yhä enemmän. Samasta syystä Suomen hallituksen ministerit, Vanhanen, Katainen ym. vakuuttavat ettei globaali kriisi ulotukkaan Suomeen.

Kuntavaalien jälkeen hallitus joutuu nöyrtymään ja pyytämään eduskuntaoppositiota mukaan suunnittelemaan Suomen selviytymistä maailman rahoituskriisin seurauksista. Oppositio vaatii että tietojen pimitys lopetetaan ja mm sosiaaliturvaa suunnittelevaan projektiiin otetaan mukaan myös oppositiopuolueet.

Suomi on pieni kansantalous meidän tulee koota kaikki voimat talvisodan hengessä Suomen kansantaloutta pelastamaan ja kriisihallintoa hoitamaan.

Antti Liikkkanen,
kun olet psykiatri miten suomlaisia autetaan yksilötasolla selviytymään? Pitäiskö kriisiuhasta keskustella avoimesti nyt vaikka kuntavaalit ovat lähellä?

Ei kommentteja: