tiistai 14. lokakuuta 2008

Palveluseteli harvoin auttaa


Helsingin Sanomat kertoo porvarihallituksen antavan palvelusetelilain ensi kuussa. Näin hallitus yrittää siirtää palvelujen tarvitsijat markkinoiden armoille. Jo nyt Kelan kautta tuetaan ns. yksityistä sektoria (tuen vuoksi se ei ole aidosti yksityinen). Nyt avataan uusi palveluseteliväylä yritystukeen. Ihmisen kannalta pitäisi kehittää kuntien ja Kelan julkisia palveluja. Köyhät eivät pysty tai osaa käyttää palveluseteliä edukseen ja syntyy toisen luokan palvelunkäyttäjäluokka.

Tässä kommenttini Helsingin Sanomien keskustelupalstalla (14.10.2008):


Palveluseteli ei lisää palvelujen tuottajia. Palveluseteli nostaa palvelujen hintoja nykytasosta ja lisää näin yrittäjän voittoa.

Tosiaan kalliimman peruukin osto on osuva esimerkki mihin palveluseteli johtaa. Palveluihin lisätään ykkösluokka, erikoisykkösluokka jne. Samalla hintoja nostetaan. Keskituloisten varat eivät riitä näiden laadukkaiden palveluiden ostamiseen.

Palvelusetelin ongelmia voi vähentää, mikäli kunnalla on ammattitaisoista väkeä valvomaan palveluiden tuotteistamista niin, että ne vastaavat hyvin ihmisten tarpeita. Lisäksi kunnan pitää osata kilpailuttaa yritykset, joista edullisimmin tarjoavat kelpuutetaan palveluseteliyritykseksi.

Ongelmana on vielä, miten valvotaan, että palveluseteli käytetään sallittuun palveluun eikä vaihdeta vaikkapa risteilylippuun tai yöklubijuhlintaan. Ruokaseteleillä jo käydään kiellettyä kauppaa.

Suurin ongelma palveluseteleiden käytössä on, että markkinat puuttuvat. Vain suurissa kaupungeissa on yksittäisiä palveluja tarjoamasa vähintään kolme yritystä, jotta kilpailua syntyy.

Suurimmassa osassa Suomea väestömäärä ei riitä vähintään kolmen samaa palvelua tuottavan yrityksen ylläpitämiseen. Todenäköistä onkin, että Suomen Keskusta näkee tässä keinon tukea ainoaa paikallista yritystä palvelusetelin avulla.

Kuluttajaviranomaisten pitää nyt olla valppaana ja huolehtia aitojen paikallisten markkinoiden syntymisestä. Vaarana on, että palvelusetelit ovat yritystukea jolla vääristetään aitoa kilpailua. Tulee valvoa, ettei nosteta hintatasoa.

Tärkeintä olisi huolehtia että kuluttajat hyötyvät palvelusetelistä. Vaarana on, että hintataso nousee, eivätkä kuluttajan varat riitä palvelun ostamiseen edes palvelusetelin avulla.

Palveluiden käyttäjien kannalta parasta olisi käyttää palveluseteileihin tuhlattavat verovarat kunnan omien palveluiden kehittämiseen. Tätä palvelua voivat vaaleilla valitut luottamushenkilöt kehittää ja valvoa.

Lopuksi täytyy ihmetellä onko Suomessa yhtään puoluetta joka todella kannattaa markkinataloutta. Kokoomuksesta alkaen kaikki ovat veronmaksajan kukkarolla rahoja jakamassa muka kuluttajille, kun tavoitteena on yrittäjien tukeminen. Mielenkiintoista on seurata, mitä sanovat ne yrittäjät, jotka jäävät ilman palvelusetelin tukea.

Sosialidemokaatit kannattavat markkinataloutta niin, että ohjeilla ja laeilla pidetään yritysten toiminta ihmisten ja yhteiskunnan kannalta terveenä toimintana saalistamatta verotuella. Suomi on siirymässä aiempaa maataloustukea vastaavaan tukiyritysten yhteiskuntaan.

Ei kommentteja: